Tekstil Atıkları


İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü - Mevlana Mah. Issıkgöl Cad. No:111 Gebze Kocaeli



0262 642 10 10



sifiratik@gebze.bel.tr



Verilen Hizmetler


"TEKSTİL ATIKLARI" NEDİR?

Tekstil atıkları; tüketicilerin kullanımı sonrası veya tekstil endüstrilerinde üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıklardır. Bizi ilgilendiren kısım vatandaşlarımızın kullanımı sonrası artık ihtiyaç duymadığı veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünleridir.


BELEDİYEMİZ NELER YAPIYOR?

Oluşan tekstil atıklarının evsel çöpe karışarak depolama alanlarına taşınması, hem hacmen fazla yer kaplamalarının hemde bertaraf maliyetlerinin azaltılmasının sağlanması için bölgemize 140 adet tekstil kumbarası yerleştirildi. Haftanın tüm günleri Lisanslı işletme tarafından kumbaralar kontrol edilerek gerekli düzenleme ve çalışmalar yapılmaktadır.

Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz. Alo Atık Hattı 0262 6421010’u arayarak tekstil atıklarınızı verebilir veya tekstil kumbarası talep edebilirsiniz.

Müdürlüğümüzce 2018 yılından itibaren toplanan Tekstil Atık miktarı:

Yıl

2018

2019

Miktar(kg)

8980

121.844


MEVZUATLA UYUM:

Tekstil atıklarının toplanması, geri dönüşümü veya bertarafı ile ilgili henüz herhangi bir mevzuat, alt mevzuat yayımlanmamış olsa dahi, atık yönetimi ve çevrenin korunması ile ilgili genel mevzuat metinleri konu ile alakalı bir çerçeve çizmektedir. Çevre kanununun 8. maddesi 'Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.' şeklinde hükmetmektedir. Aynı zamanda 02.04.2015 tarihli 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 3. fıkrasının (b) bendi 'Atık üretiminin kaçınılmaz olduğu durumlarda atıkların; yeniden kullanımı, geri dönüşümü ve ikincil hammadde elde etme amaçlı diğer işlemler ile geri kazanılması, enerji kaynağı olarak kullanılması veya bertaraf edilmesi esastır. Atıkların alternatif hammadde ve ek yakıt olarak kullanılmasına ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.' şekildedir. Buna istinaden geri dönüşüm süreçlerine dahi edilebilecek her atık bertaraf/depolama/yakma vb. gibi nihai işlemlerden ziyade tekrar kullanım/geri dönüşüm ile değerlendirilmelidir.

 



Dökümanlar