Zabıta Müdürlüğü
- zabita@gebze.bel.tr
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu yönetmeliğin amacı; Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün görev alanını, sorumluluk ve yetkilerini, görevlerin yerine getiriliş yöntemlerini ve yetkilerin kullanımında başvurulacak yöntemleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu yönetmelik, Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün görev ve çalışma düzenini kapsar.
Hukuki dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik; 03.07.2005 tarihli 5393 sayılı Belediye Kanununa, 10.07.2004 tarihli 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa, 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı İçişleri Bakanlığının Belediye Zabıta Yönetmeliğine ve diğer mer’i mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Başkan: Gebze Belediye Başkanını,
b) Başkan Yardımcısı: Zabıta Müdürlüğünün bağlı olduğu Gebze Belediye Başkan Yardımcısını,
c) Belediye Encümeni: Gebze Belediye Encümenini,
d) Belediye Meclisi: Gebze Belediye Meclisini,
e) Belediye Zabıtası: Gebze Belediyesi mülki sınırları içerisinde olmak koşuluyla; Belediyenin düzenini muhafaza eden, halkın esenlik, sağlık ve huzurunu koruyan, yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan, 24 saat esasına göre çalışan Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli üniformalı veya sivil özel Zabıta kuvvetini,
f) Belediye: Gebze Belediyesini,
g) OMİS: Online Mahalli İdareler Sistemlerini,
h) EBYS: Elektronik Belge Yönetim Sistemini,
i) ULAKBEL: İletişim Yönetim Sistemini,
j) UKOME: Ulaşım Koordinasyon Merkezini,
k) UTDK: Ulaşım, Trafik, Düzenleme Komisyonunu,
l) Zabıta Müdürlüğü: Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğünü,
m) Zabıta Müdürü: Gebze Belediyesi Zabıta Müdürünü veya vekilini ifade eder.
Hukuki bağlayıcılık
MADDE 5 - (1) Belediye Zabıta Teşkilatı;
a) 775 sayılı Gecekondu Kanunu,
b) 831 sayılı Sular Hakkında Kanun,
c) 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu,
d) 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkamı Cezaiye Hakkında 16 Nisan 1340 tarih ve 486 numaralı Kanunun Bazı Maddelerini Muadil Kanun,
e) 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,
f) 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanun,
g) 2559 saylı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu,
h) 2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun,
i) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu,
j) 2872 sayılı Çevre Kanunu,
k) 2886 sayılı Devlet İlahe Kanunu,
l) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu,
m) 3091sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkındaki Kanun,
n) 3194 sayılı İmar Kanunu,
o) 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu,
p) 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun,
r) 3621 sayılı Kıyı Kanunu,
s) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu,
t) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun,
u) 4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun,
v) 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun,
y) 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun,
z) 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu,
aa) 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu,
bb) 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu,
cc) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu,
dd) 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu,
ee) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu,
ff) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu,
gg) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu,
hh) 5393 sayılı Belediye Kanunu,
ii) 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu,
jj) 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu,
kk) 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun,
ll) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu,
mm) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun,
nn) 6831 sayılı Orman Kanunu,
oo) 7201 sayılı Tebligat Kanunu,
pp) 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun,
rr) 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bu Kanunlara ait uygulama yönetmelikleri, diğer ilgili yasa ve uygulama yönetmelikleri ile belediye mevzuat hükümlerini yerine getirmek hususunda yetkili ve sorumludur.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Teşkilat
Kuruluş
MADDE 6 – (1) Zabıta Müdürlüğü, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 48. maddesine ve 22.02.2007 tarih 26442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümlerine dayanılarak Gebze Belediye Meclisinin 07.09.2006 tarih ve 176 sayılı kararı gereğince kurulmuştur.
Teşkilat
MADDE 7 - (1) Zabıta Müdürlüğü; Zabıta Müdürü, Zabıta Ekipler Amiri, Zabıta Amiri, Zabıta Komiseri, Zabıta Memuru ve hizmet için gerekli diğer kadrolardan oluşur.
(2) Müdürlüğe bağlı olarak; Zabıta Ekipler Amiri, Yazı İşleri ve Personel Zabıta Amirliği, Denetim Zabıta Amirliği, Semt Pazarları Zabıta Amirliği, Alo Şikâyet Zabıta Amirliği, Trafik ve Eğitim Okulu Zabıta Amirliği, İdari İşler Zabıta Amirliği, Çarşı ve Seyyar Zabıta Amirliği, Terminal Zabıta Amirliği, Beylikbağı Zabıta Amirliği, İmar Zabıta Amirliği, Mollafenari Zabıta Amirliği, Nöbetçi Grup Zabıta Amirliği, Hazır Ekip ve gece ekipleri bulunmaktadır. Amirliklerin sayı ve görevlerini belirlemede Belediye Başkanı yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Personelin Nitelikleri, Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Zabıta Müdürünün niteliği
MADDE 8 - (1) 11.04.2007 tarihli 26490 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 17. maddesi, Zabıta Müdürü kadrosunu görevde yükselme esasları dışında tutmuştur. Zabıta Müdürü, görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmenin gerektirdiği bütün faaliyetleri yürütmekte Belediye Başkanı ve Belediye Başkanı’nın zabıta hizmetleri konusunda yetki devri yaptığı Belediye Başkan Yardımcısı’na karşı sorumludur.
a) Görev, yetki ve sorumluluğu
1. Belediye Başkanı’nın ve/veya yetki devri yaptığı Belediye Başkan Yardımcısı’nın denetim ve gözetimi altında, ilgili mevzuat gereği Müdürlüğün sevk ve idaresi, organize edilmesi, kadrolar arasında görevlerin dağıtılması gibi düzenlemeleri yapmak.
2. Kanunlarda, yönetmeliklerde ve mer’i mevzuat hükümlerinde; belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanı tarafından zabıtaya verilen görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
3. Belediye suçlarının işlenmesini önleyici idari tedbirleri almak, bu suçları işleyenlere karşı verilecek cezaları takip etmek.
4. Müdürlüğün günlük çalışma düzeni çizelgesini ve ekiplerin görev dağılımını belirten program ve çizelgelerin hazırlanmasını sağlamak.
5. Belediye zabıtasına hizmet içi eğitim kursu verilmesini sağlamak.
6. Müdürlüğün mevcut kadro, araç-gereç ve teçhizatının planlamasını yapmak, eksikleri üst makamlara bildirip teminini sağlamak.
7. Belediyenin stratejik planı doğrultusunda bütçe ile uyumlu programlar geliştirerek, sorumluluğuna göre çalışmalar yapmak.
8. Belediyenin stratejik hedefleri ve bütçesine göre Müdürlüğün yıllık faaliyet planını hazırlamak, uygulanmasını takip etmek ve sonuçlanmasını sağlamak.
9. Belediyenin stratejik plan çalışmalarında Müdürlükle ilgili konularda çalışmalar yapmak, Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak ve geliştirmek.
10. Ast-üst ilişkilerini düzenleyerek teşkilatın uyum içerisinde çalışmasını sağlamak.
11. Personelin işbölümü esasları dahilinde, sorumluluklarını belirlemek ve bu görevleri personele benimsetmek.
12. Belediye zabıtasının iş tanımlarını ve performans kriterlerini hazırlamak.
13. Zabıta Yönetmeliği görevde yükselme esasları gereğince yükselmesini uygun gördüğü memur ve/veya komiserlerin eğitime tabi tutulması yönünde Başkanlık Makamına teklifte bulunmak.
14. Belediye zabıta hizmetlerinin 24 saat esasına göre sunulmasını sağlamak.
15. Sıhhi, gayri sıhhi ve umuma mahsus istirahat ve eğlence yerlerinin denetlenmesini sağlamak.
16. Müdürlüğün iş ve işlemlerini; etkinlik, verimlilik, tutumluluk, katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, vatandaş odaklılık ve kalite ilkeleri çerçevesinde planlayarak yönetmek.
17. Yangın, deprem, su baskını gibi afet hallerinde görevli ekipler gelinceye kadar personeli ile birlikte gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak.
18. Değişen mevzuatları takip ederek öğrenmek, emrindekilerin de bilgi edinmelerini sağlamak, sürekli kendisini geliştirici eğitimler almak, personelin görevlerinde mevzuata riayetini sağlamak.
19. Belediye zabıtasının genel ahlaka ve adaba uygun hareket etmesi için iç disiplini temin etmek.
20. Diğer Müdürlüklerle iletişim kurarak koordineli çalışılmasını sağlamak, yine diğer Müdürlüklerden gelen talepleri değerlendirmek ve gereğinin yapılmasını sağlamak.
21. Alınan kararların uygulayıcılarına doğru bir şekilde ve süratle ulaştırılmasını sağlamak, gerek gördüğü durumlarda emirleri yazılı olarak vermek.
22. Personele karşı örnek davranışlar sergileyerek yönlendirici olmak.
23. Müdürlüğün harcama yetkilisi olarak harcamaların bütçeye uygunluğunu devamlı kontrol altında bulundurmak; verimli, tutumlu ve yerinde harcama yapılmasını sağlamak.
24. Yapılan işlemlerle ilgili her türlü kaydın tutulmasını, gerekli belgelerin düzenlenmesini, takibini ve evrakların muhafaza edilmesini sağlamak, bu konulardaki mevzuat ve usullere göre hareket edilmesini temin etmek.
25. Belediyenin kolluk gücü olarak ilçe düzeninin, halkın huzur ve sağlığının sağlanması ve korunması amacıyla, Zabıta Yönetmeliği ve mer’i mevzuatlarda belirtilen yaptırımların yerine getirilmesini temin etmek.
26. Resmi törenlerde çelenk koyma işlemlerini yürütmek ve törenlerde zabıtaya verilen görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
27. Belediye zabıtasının mesai ve çalışmalarını denetlemek, çalışmaların verimli olması hususunda gerekli tedbirler almak.
28. Müdürlüğe EBYS ve ULAKBEL sistemi üzerinden gelen tüm evrakların usulünce koordinasyon işlemlerini yürütmek, müdürlük adına yapılan tüm yazışmaların mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlamak.
29. Mer’i mevzuatın öngördüğü diğer görevler ile Başkanlıkça verilen görevlerin icra edilmesini sağlamak.
30. Tüm personelini her zaman denetleme yetkisine sahiptir.
31. 1. Disiplin Amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri yürütür.
32. İşyeri araçlarını ehliyetinin sınıfına göre kullanma yetkisine sahiptir.
Zabıta Ekipler Amirinin Niteliği
MADDE 9 - (1) Zabıta Ekipler Amiri; Müdürlük bünyesinde yapılan görev dağılımı çerçevesinde kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık Genelge ve Bildirileri çerçevesinde, üst makamların emirleri doğrultusunda işlerin mevzuata uygun, gecikmesiz ve eksiksiz olarak yürütülmesinde Müdürlük Makamına karşı yetkili ve sorumlu kişidir.
Görev, yetki ve sorumluluğu
1. Ekipler arası koordinasyonu sağlayarak, ekiplerin etkin ve verimli şekilde görev yapması için planlar geliştirerek Müdürlük Makamına sunmak.
2. Müdürlüğe ULAKBEL sistemi üzerinden gelen tüm talep ve şikayetlerin ekiplerce değerlendirilerek yasal süresi içerisinde sonuçlandırılmasını sağlamak.
3. Mesai saatlerinde ve diğer zamanlarda ekiplerin çalışmalarını periyodik olarak kontrol ederek ortaya çıkabilecek olumsuzlukları gidermek ayrıca ekiplerin iş ve işlemlerinin mevzuata uygunluğunu takip etmek.
4. Zabıta ekiplerinin çalışmalarına (yıkım, toplu çalışma, çarşı, pazar, işgal vb.) iştirak etmek ve Müdürlük Makamına çalışmalar hakkında bilgi vermek.
5. Müdürlük Makamınca verilen görevleri yürütmek.
6. Ekiplerin kılık-kıyafet ve göreve geliş-gidişlerini kontrol etmek, ekipleri bu yönde disipline etmek.
7. Tüm ekip araçlarının temizlik, amacına uygun kullanımı, bakım vb. iş ve işlemlerinin takip ve kontrolünü yapmak.
8. Amirliklerin çalışmaları ve sorunları hakkında Müdürlük Makamına bilgi vermek.
9. Yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü hallerde görevli ekipler gelinceye kadar mevcut ekibin gerekli tedbirleri almasını sağlamak.
10. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının oluşturmuş olduğu komisyonlarda yer almak.
11. Belediye suçlarının işlenmesine yönelik sahada önleyici tedbirler almak.
12. İşyeri araçlarını ehliyetinin sınıfına göre kullanma yetkisine sahiptir.
13. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
14. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak ve geliştirmek.
Müdürlüğe bağlı Zabıta Amirliklerinin görev, yetki ve sorumluluğu
MADDE 10 - (1) Amir; Müdürlük bünyesinde yapılan görev dağılımı çerçevesinde kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık Genelge ve Bildirileri çerçevesinde, üst makamların emirleri doğrultusunda işlerin mevzuata uygun, gecikmesiz ve eksiksiz olarak yürütülmesinde Müdürlük Makamına ve Zabıta Ekipler Amirine karşı tam yetkili ve sorumlu kişidir.
a) Yazı İşleri ve Personel Zabıta Amirliği
1. Müdürlüğe EBYS ve ULAKBEL sistemi üzerinden gelen tüm evrakların dağıtım ve koordinasyon işlemlerini yürütmek üzere ilgili amirliğe havalesi için Müdürlük Makamı onayına sunmak.
2. OMİS üzerinde personel iş ve işlemleri (faaliyet raporları, izinler) ile ilgili veri girişi yapmak ayrıca tüm servis amirliklerinin faaliyet girişlerinin kontrolünü sağlayarak Müdürlük ve Başkanlık Makamına sunmak.
3. Zabıta Müdürlüğü personelinin gölge dosyalarını oluşturmak ve muhafaza etmek.
4. Personelin izin, rapor, vizite işlemlerini takip etmek ve yürütmek.
5. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve arşivleme işlemlerini yürütmek.
6. Amirliğin görev alanına giren iş ve işlemlerin planlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma ve sürekli iyileştirme işlemlerini yürütmek.
7. Personelin çalışma düzeni çizelgelerini hazırlayıp Müdüre sunmak.
8. Başkanlık Makamının talimatları doğrultusunda zabıta personelinin yıllık izin planlamasını yapmak.
9. Belediye tarafından yapılan açılış, şenlik, toplantı, güreş gibi toplu organizasyonlarda tebligat ve davet işlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.
10. Yazışmaların yasalara uygun, zamanında, eksiksiz ve verimli yapılmasını sağlamak.
11. Mevzuat geliştirme işlemlerini yürütmek ve Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
12. Müdürlüğe ait stratejik hedefleri belirleyerek bu hedefler doğrultusunda performans göstergelerini oluşturmak.
13. Performans göstergelerinin yıl içerisinde periyodik kontrollerini yaparak stratejik hedeflere uygunluğunu takip etmek.
14. Belediyenin stratejik plan çalışmaları kapsamında Müdürlükle ilgili konularda çalışmalar yapmak.
15. Müdürlüğün aylık faaliyet raporlarını hazırlayarak İnsan Kaynakları Müdürlüğü Kalite Yönetim Servisine ve Başkan Yardımcısı’na göndermek.
16. Müdürlüğün yıllık eğitim ve seminer programlarını planlayarak yıl içerisinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü ile uygulamasını sağlamak.
17. Asker aile ve mali durum tahkikat işlemlerini yürütmek.
18. Müdürlük bünyesinde çalışan personelin görev tanımlarını koşullara uygun şekilde revize edilmesini sağlamak.
19. Müdürlük bünyesinde çalışan personellerin mesai giriş ve çıkış saatlerinin kontrollerini sağlamak.
20. Personelin elektronik ortamda Müdürlük iş ve işlemleriyle ilgili haberleşmesine yardımcı olmak. ( SMS, E-Posta, Whatsapp v.b.)
21. Müdürlük bünyesinde çalışan personellerin disiplin işlemlerinin takibini yapmak.
22. Tüm amirliklerle ilgili haber değeri taşıyan çalışmalardan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne bilgi vermek.
23. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak ve geliştirmek.
24. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
25. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
b) Denetim Zabıta Amirliği
1. Stratejik plan doğrultusunda Amirlik içi yıllık çalışma programı hazırlamak. Hazırlanan bu programa göre sıhhi, gayri sıhhi ve umuma açık işyerlerin denetimini yaparak kontrolünü sağlamak.
2. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirliğinden çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
3. Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak kurulan komisyonlarda koordineli olarak çalışmalar yapmak.
4. 6502 sayılı Tüketicinin Koruması Hakkındaki Kanunu’nun belediyelere vermiş olduğu görevleri yerine getirmek.
5. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun gereği oluşturulan tütün denetim komisyonunda görevli memurun çalışmalarına yönelik iş ve işlemleri takip etmek.
6. Ruhsatsız faaliyet gösteren umuma mahsus istirahat ve eğlence yerlerinin kapama işlemlerini gerçekleştirmek.
7. Denetim neticesinde tanzim edilen tutanakların Encümene havale edilmesini sağlamak ve Encümen kararlarını uygulamak.
8. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
9. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
10. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
11. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
12. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
13. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
c) Semt Pazarları Zabıta Amirliği
1. Kanun, yönetmelik, Belediye Meclis ve Encümen kararlarına göre belediye sınırları içerisinde kurulan semt pazarlarının nizam, intizam, düzen ve kuruluş işlerini yürütmek ve pazarcı esnafının tanıtım levhası ve pazarcı kimlik kartını düzenlemek.
2. Pazarlardaki isim ve yer değişikliklerinin bilgisayar ortamında güncellemesini sağlamak.
3. Pazarcı esnafının pazar yeri iptal, tahsis ve devir işlemlerini gerçekleştirmek.
4. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirliğinden çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
5. Amirliğinin görev alanına giren iş ve işlemlerini planlama, programlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma ve sürekli iyileştirme işlemlerini yürütmek.
6. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
7. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
8. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
9. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
10. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
d) Alo Şikayet Zabıta Amirliği
1. Amirliğe sözlü olarak gelen şikâyetleri ULAKBEL sistemi üzerinde kayıt altına alıp, kendi servisiyle ilgili olanları kendi ekibine; diğer amirliklerle ilgili olanları ilgili amirliğe iletmek.
2. Belediye suçlarının işlenmesini önleyici tedbirler almak.
3. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
4. Gece ekiplerinin, Hazır Ekibin ve hafta sonu Zabıta Nöbetçi Grup Amirliğinin çalışmalarına ilişkin verileri kayıt altına alarak konularına göre değerlendirmek ve ilgili servis amirliklerine iletmek.
5. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
6. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
7. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
8. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
9. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
10. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
e) Trafik ve Eğitim Okulu Zabıta Amirliği
1. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
2. Belediyemiz sınırları içerisinde 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince trafik düzenlemelerine ilişkin Amirliğe gelen talep ve şikayetlerin (hız kesici kasis, duba, tek yön, park yasağı, trafik ışığı, yaya geçidi vb.) ilgili kurumlara iletilerek trafik hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanmasına yardımcı olmak.
3. İlçemiz genelinde cadde, sokak, kaldırım ve diğer yerlerde halkın geliş geçişini engelleyecek şekilde terk edilmiş, hurda, atıl, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş, sahibi belli olmayan hurda araçlarla ilgili 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapmak.
4. Belediyenin ilgili müdürlükleri tarafından yapılan yol, asfalt vb. çalışmalarda personel görevlendirmek.
5. İlçemiz dahilinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi UKOME ve UTDK tarafından alınan kararların takibini yapmak.
6. Trafikle ilgili kurul ve komisyonlarda Belediyeyi temsil etmek.
7. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Çocuk Trafik Eğitim Parkları Yönetmeliği gereğince Belediyemize ait Trafik Eğitim Okulunda, okul öncesi çocuklara ve ilköğretim öğrencilerine trafik eğitimi vermek.
8. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
9. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
10. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
11. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
12. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
13. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
f) İdari İşler Zabıta Amirliği
1. Mal ve hizmet alımı iş ve işlemlerini yürütmek.
2. Müdürlük arşivinin işleyiş, ayıklama, tasnif, imha, iş ve işlemlerini yürüterek diğer Amirliklerin kullanım alanlarını koordine etmek. Arşivde rutubet, su baskını, yangın gibi durumlara karşı gerekli tedbirleri almak.
3. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
4. Müdürlükte çalışan işçi-hizmetli personelin puantaj kayıtlarını tutmak, sevk ve idaresini sağlamak.
5. Müdürlük idari hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.
6. Müdürlüğe ait tüm resmi araçların bakımını, muayenesini ve diğer işlemlerini yürütmek.
7. Müdürlük tarafından ihtiyaç duyulan malzemeleri temin etmek.
8. Resmi tören çelenginin temin, muhafaza ve bakım işlerini yerine getirmek.
9. Müdürlükte kullanılan her türlü matbu tutanak, broşür vb. evrakların basım, dağıtım, zimmet ve arşivleme işlerini yürütmek.
10. Zabıta personelinin kıyafet alım işlemlerini yürütmek.
11. Her türlü mal-malzeme, zimmet ve demirbaş kayıtlarını tutmak.
12. Müdürlüğün performans esaslı bütçesini hazırlamak.
13. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
14. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
15. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
16. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
g) Çarşı ve Seyyar Zabıta Amirliği
1. İlçemizin merkezinde bulunan meydanlar ( 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Gölcüönü Meydanı vb.) ile Arapçeşme, Barış, Gaziler, Güzeller, Hacı Halil, İnönü, Kirazpınar, Mustafapaşa, Osman Yılmaz, Sultan Orhan, Tatlıkuyu Mahallelerindeki yaya trafiğinin yoğun olduğu diğer cadde ve sokaklarda, yayaların gelip geçtiği yerlerde her türlü işgal ve engelleri men etmek, ayrıca çevre kirliliğine sebebiyet veren izinsiz asılan afişlerin toplanmasını sağlayarak, afiş asanlar hakkında yasal işlem yapmak.
2. Tarihi mekanların (Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Çeşme ve Hamam) duvarlarına afiş asılmasını engellemek, tarihi ve anıtsal özelliklerini bozacak ve tahrip edecek fiillere müdahale etmek.
3. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
4. Kayıt dışı seyyar satıcılık faaliyetlerini önleyici tedbirler alarak seyyar satıcıları men etmek, el konulan mallarını kayıt altına alarak muhafaza işlemlerini yürütmek, süresi içerisinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankaları, huzurevleri vb. yerler ile gıda dışı malları yoksullara vermek.
5. Dilencilik faaliyetlerini önleyici tedbirler almak ve dilencilerin üzerinden çıkan paraların kamuya geçirilmesi işlemlerini yürütmek.
6. Korunmaya ve bakıma muhtaç çocukları, engellileri, yaşlıları ve yardıma muhtaç kişilerin tespiti halinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ile ortak çalışmalar yürütmek.
7. Halkın huzur ve selametini engelleyen eylemleri men etmek.
8. Amirliğin sorumluluk bölgesi dahilinde belediyenin diğer birimleriyle koordineli çalışmalar yürütmek.
9. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
10. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
11. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
12. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
13. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
14. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
h) Terminal Zabıta Amirliği
1. Terminallerde 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine göre yolcu taşımacılığı yapan ve diğer ticari faaliyetlerde bulunan esnafın kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak faaliyette bulunmalarını sağlamak.
2. Terminallerde taşımacılık faaliyetlerinde düzeni ve güvenliği sağlamak.
3. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hudutları Dahilinde Bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminalleri Yönetmeliği’nde belirtilen hükümleri uygulamak.
4. Şehirlerarası yolcu taşıma rayiç bedeli listesini hazırlayarak talep halinde kişi veya kurumlara iletilmesini sağlamak.
5. Taşımacı, acente, diğer ticari faaliyetlerde bulunan esnafların, terminal işletmeciliği ve benzeri faaliyetlerde bulunanların ve yolcuların haklarını, sorumluluklarını ve yükümlülüklerini tespit etmek.
6. Yolcu terminallerinin yapı, tesis onarım ve bakımlarıyla ilgili diğer müdürlüklerle koordineli olarak çalışmaların yürütülmesini sağlamak.
7. İlçemiz sınırları içerisinde şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin belirlemiş olduğu güzergah ve duraklar haricinde yolcu indirip bindirmelerini engellemek ve ihlal edenler hakkında tutanak tanzim etmek.
8. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nda belirtilen idari para cezalarını ve gerekli idari yaptırımları uygulamak.
9. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda belirtilen yetkileri kullanmak.
10. 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun vermiş olduğu görevleri yerine getirmek.
11. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’a göre terminal içerisinde bulunan tüm işyerlerinin kapalı alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin ve alkollü içeceklerin içilmesini önleyici tedbirler almak ve denetlemek, gerektiğinde ilgili kurumlara ve komisyona bilgi vermek.
12. Gıda satışı yapan müesseselerin açıkta gıda satışı yapmalarını engellemek ve sağlıklı gıda sunumunu sağlamak.
13. Ulaştırma Bakanlığından yetki belgesi almadan şehir içi ve şehirlerarası düzenli ve düzensiz yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları ile acentelerin faaliyetlerine son vermek.
14. Yolcuların ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu, sabotaj, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda yetkili birimlere zamanında haber vermek.
15. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Nakliyeciler Sitesinde nizam ve intizamı sağlamak.
16. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
17. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
18. Terminalde ve Nakliyeciler Sitesinde görevli personelin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
19. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
20. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
21. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
22. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
ı) İmar Zabıta Amirliği
1. Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve gerektiğinde diğer müdürlüklerin teknik personelleri ile birlikte yapılacak yasal işlemleri yerine getirmek.
2. 03.05.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar yönetmeliklerine göre belediye ve mücavir alan sınırları içinde güvenlik tedbirleri alınması gerekli görülen arsaların çevrilmesini sağlamak, açıkta bulunan kuyu, mahzen gibi yerleri kapattırarak zararlarını ve tehlikelerini gidermek, yıkılacak derecedeki binaları boşalttırmak, yıkım kararlarının uygulanmasında gerekli tedbirleri almak, ruhsatsız yapılan inşaatları tespit etmek ve derhal inşaatı durdurarak belediyenin fen kuruluşlarının yetkili elemanlarıyla birlikte tutanak düzenlemek ve haklarında kanuni işlem yapmak.
3. 20.07.1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na göre izinsiz yapılaşmaya meydan vermemek, izinsiz yapıların tespitini yapmak ve teknik personellerin gözetiminde yıkılmasını sağlamak ve gerekli diğer tedbirleri almak.
4. 21.07.1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre sit ve koruma alanlarında ruhsatsız yapı, izinsiz kazı ve sondaj yaptıranları, izinsiz define arayanları ilgili mercilere bildirmek.
5. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nde belirtilen hükümleri İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik elemanlarıyla birlikte yürütmek.
6. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
7. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
8. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
9. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
10. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
11. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
12. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
i) Mollafenari Zabıta Amirliği
1. İlçemizde köy statüsünden mahalle statüsüne geçen Ahatlı, Balçık, Cumaköy, Denizli, Duraklı, Elbizli, Hatipler, Kadıllı, Kargalı, Muallimköy, Mudarlı, Mollafenari, Ovacık, Pelitli, Tavşanlı, Tepemanayır ve Yağcılar Mahallelerindeki cadde ve sokaklarda yayaların gelip geçtiği yerlerde bulunan her türlü işgal ve engellerin men etmek, ayrıca çevre kirliliğine sebebiyet veren afişlerin toplanmasını sağlayarak, afiş asanlar hakkında yasal işlem yapmak.
2. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
3. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ile birlikte 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince yapılan denetim çalışmalarına yardımcı olmak.
4. Kayıt dışı seyyar satıcılık faaliyetlerini önleyici tedbirler alarak seyyar satıcıları men etmek, el konulan mallarını kayıt altına alarak muhafaza işlemlerini yürütmek, süresi içerisinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankaları, huzurevleri vb. yerler ile gıda dışı malları yoksullara vermek.
5. Acil durum ve şikâyetlerde gerektiğinde belediyenin diğer birimleriyle koordineli olarak çalışmak.
6. Belediyenin düzenlemiş olduğu program, etkinlik ve organizasyonlarda gerekli tedbirleri almak.
7. Görevli olduğu bölge içerisinde belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
8. Amirliğe bağlı ekiplerin, çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
9. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
10. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
11. Üstlerinden aldığı emirleri ve görevleri yerine getirmek.
12. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
j) Beylikbağı Zabıta Amirliği
1. Adem Yavuz, Beylikbağı, Cumhuriyet, Hürriyet, İstasyon, Köşklü Çeşme, Mevlana, Mimar Sinan, Ulus, Yavuz Selim, Yenikent ve Eskihisar Mahallelerindeki cadde ve sokaklarda yayaların gelip geçtiği yerlerde bulunan her türlü işgal ve engellerin men edilmesini sağlamak; ayrıca çevre kirliliğine sebebiyet veren izinsiz asılan afişlerin toplanmasını sağlayarak, afiş asanlar hakkında yasal işlem yapmak.
2. Eskihisar Kalesinin duvarlarına afiş asılmasını engellemek, tarihi ve anıtsal özelliklerini bozacak ve tahrip edecek fiillere müdahale etmek.
3. Amirliğe havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek ve Amirlikten çıkan evrakların arşivleme işlemlerini yürütmek.
4. Kayıt dışı seyyar satıcılık faaliyetlerini önleyici tedbirler alarak seyyar satıcıları men etmek, el konulan mallarını kayıt altına alarak muhafaza işlemlerini yürütmek, süresi içerisinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankaları, huzurevleri vb. yerler ile gıda dışı malları yoksullara vermek.
5. Dilencilik faaliyetlerini önleyici tedbirler almak ve dilencilerin üzerinden çıkan paraların kamuya geçirilmesi işlemlerini yürütmek.
6. Korunmaya ve bakıma muhtaç çocukları, engellileri, yaşlıları ve yardıma muhtaç kişileri tespit halinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ile koordineli olarak çalışmalar yürütmek.
7. Amirliğe bağlı ekiplerin çalışmalarını kontrol ve koordine etmek.
8. Amirliğin sorumluluk bölgesi dahilinde belediyenin diğer birimleriyle koordineli çalışmalar yürütmek.
9. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
10. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
11. Her ay Amirlik personeli ile değerlendirme toplantısı yapmak.
12. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
13. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
k) Nöbetçi Grup Zabıta Amirliği
1. 24 saat esasına dayalı olarak mesai saatleri haricinde, hafta sonları, resmi tatil günleri, dini bayramlar ve olağanüstü durumlarda Nöbetçi Grup Zabıta Amirliği adı altında Müdürlüğün görev alanına giren görev, yetki ve sorumlulukları Müdürlük adına yerine getirmek.
2. Sözlü, yazılı veya elektronik ortamda gelen şikâyetleri kayıt altına alıp, müdürlüğümüz ile ilgili olanları değerlendirerek gerekli işlemleri yapmak, diğer müdürlükleri ilgilendiren şikayetleri konularına göre müdürlüklere iletmek.
3. Görevli oldukları saatler arasında görev alanında bulunan umuma açık istirahat ve eğlence yeri ile sıhhi ruhsatlı işyerlerinin kapanma saatine riayet etmelerini sağlamak.
4. Semt pazarlarının kurulduğu günlerden bir gün önce pazarcı esnaflarının satışa sunacağı sebze, meyve ve diğer malzemelerini cadde ve tretuvarlar üzerine indirerek işgal etmelerini önlemek.
5. Semt pazarlarında toplanma saatine riayet etmeyerek satışa devam eden pazarcı esnafını uyarmak, uymayanlara yasal işlem yapmak.
6. Pazarların kurulduğu cadde ve sokakların temizliğinin yapılmasını engelleyen ve pazarın kurulacağı günlerde gece ve sabah erken saatlerde tezgah açarak pazar kurmaya çalışan pazarcı esnafları takip etmek ve gereğini yapmak.
7. Dilencilik ile kayıt dışı seyyar satıcılık faaliyetlerini önleyici tedbirler almak ve dilencilerin üzerinden çıkan paraların kamuya geçirilmesi işlemlerini yürütmek.
8. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ile birlikte 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği yapılan denetim çalışmalarına yardımcı olmak.
9. Çevre kirliliğine sebebiyet veren izinsiz asılan afişlerin toplanmasını sağlamak ve afiş asanlar hakkında yasal işlem yapmak.
10. Hafta sonu ile resmi tatil günlerinde Nöbetçi Grup Amirinin oluşturduğu ekiplerin görev yeri çizelgelerini Cuma gününden Müdürlük onayına sunmak.
11. Nöbetçi grubuna havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek.
12. Nöbetçi personelin iş ve işlemlerini koordine etmek, zamanında işe geliş-gidişlerini, kılık kıyafetini kontrol etmek ve gerek görülen durumlarda nöbetçi grubuyla toplantı yapmak.
13. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
14. Acil ve olağanüstü durumlarda üstlerine bilgi vermek.
15. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
16. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
l) Hazır Ekip ve Gece Ekibi
1. Hazır Ekip görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmenin gerektirdiği bütün faaliyetleri yürütmekte Müdür ve Zabıta Ekipler Amirine, gece ekibi ise Müdür, Zabıta Ekipler Amiri ve Hazır Ekip Sorumlusu’na karşı sorumludur.
2. Hazır Ekip Sorumlusu, Hazır Ekip ve gece ekiplerinin iş ve işlemlerini koordine etmekle yükümlüdür.
3. Sözlü, yazılı veya elektronik ortamda gelen şikâyetleri ULAKBEL sistemi üzerinde kayıt altına alıp, müdürlüğümüz ile ilgili olanları değerlendirerek gerekli işlemleri yapmak, diğer müdürlükleri ilgilendiren şikayetleri konularına göre müdürlüklere iletmek.
4. Görevli oldukları saatler arasında belediye zabıtasının görev alanına giren görev, yetki ve sorumlukları yerine getirmek.
5. Görevli oldukları saatler arasında görev alanında bulunan umuma açık istirahat ve eğlence yeri ile sıhhi ruhsatlı işyerlerin kapanma saatine riayet etmelerini sağlamak.
6. Semt pazarlarının kurulduğu günlerden bir gün önce pazarcı esnaflarının sebze, meyve ve diğer malzemeleriyle her türlü işgale sebebiyet vermelerini önlemek, gece geç ve sabah erken saatlerde tezgah açarak pazar kurmaya çalışan pazarcı esnaflarını takip etmek ve gereğini yapmak.
7. Semt pazarlarında toplanma saatine riayet etmeyerek satışa devam eden pazarcı esnafını uyarmak, uymayanlara yasal işlem yapmak.
8. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ile birlikte 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği yapılan denetim çalışmalarına yardımcı olmak.
9. Çevre kirliliğine sebebiyet veren izinsiz asılan afişlerin toplanmasını sağlamak ve afiş asanlar hakkında yasal işlem yapmak.
10. Belediye zabıtasını ilgilendiren tüm konulara müdahale etmek.
11. Acil durum ve şikâyetlerde gerektiğinde belediyenin diğer birimleriyle koordineli olarak çalışmak.
12. Belediyenin düzenlemiş olduğu program, etkinlik ve organizasyonlarda gerekli tedbirleri almak.
13. Ekiplere havale edilen evrakların gereğini yerine getirmek.
14. Acil ve olağanüstü durumlarda üstlerine bilgi vermek.
15. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
16. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
17. Resmi Gazete’nin günlük takibini yapmak.
Zabıta Amirinin Niteliği
MADDE 11 – (1) Müdürlüğe bağlı herhangi bir Zabıta Amirliği emrinde görevli Amirler; kendilerine verilen görevleri kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık genelge ve bildirileri ile ilgili mevzuat çerçevesinde ve üst amirlerinin emirleri doğrultusunda gecikmesiz ve eksiksiz olarak yürütülmesinden Zabıta Müdürüne ve Zabıta Ekipler Amirine karşı sorumlu kişidir.
Görev, yetki ve sorumluluğu
1. Görevlendirildiği Zabıta Amirliğinde kendisine verilen zabıta hizmetlerini yürütmek.
2. Görevi esnasında üst makamlarca verilen yazılı ve sözlü emirlerin ayrıca ekiplere verilen evrakların zamanında ve etkin biçimde değerlendirilmesini sağlayarak gerektiğinde üstlerine bilgi vermek.
3. Görevli olduğu ekibin sevk ve idaresinden, disiplininden ve görevleriyle ilgili işlerin eksiksiz ve zamanında yaptırılmasından yükümlü ve sorumlu olmak.
4. Görevli olduğu ekibin görevlerini icra etmesi için her türlü tedbiri almak, planlamasını yapmak ve belediye suçlarının işlenmesini önleyici idari tedbirleri almak.
5. Gerekli durumlarda Zabıta ekiplerinin çalışmalarına (yıkım, toplu çalışma, çarşı, pazar, işgal vb.) iştirak etmek.
6. Görevi gereği işyeri araçlarını ehliyetinin sınıfına göre kullanma yetkisine sahiptir.
7. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak ve geliştirmek.
8. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
Zabıta Komiserinin Niteliği
MADDE 12 - (1) Müdürlüğe bağlı Zabıta Amirliği emrinde görevli Komiserler; kendilerine verilen görevleri kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık genelge ve bildirileri ile ilgili mevzuat çerçevesinde ve üst amirlerinin emirleri doğrultusunda gecikmesiz ve eksiksiz olarak yürütülmesinden Zabıta Müdürüne, Zabıta Ekipler Amirine ve Zabıta Amirine karşı sorumlu kişidir.
Görev, yetki ve sorumluluğu
1. Görevlendirildiği Zabıta Amirliğinde kendisine verilen zabıta hizmetlerini yürütmek.
2. Görevi esnasında üst makamlarca verilen yazılı ve sözlü emirlerin ayrıca Ekiplere verilen evrakların zamanında ve etkin biçimde değerlendirilmesini sağlayarak gerektiğinde üstlerine bilgi vermek.
3. Görevli olduğu ekibin sevk ve idaresinden, disiplininden ve görevleriyle ilgili işlerin eksiksiz ve zamanında yaptırılmasından yükümlü ve sorumlu olmak.
4. Görevli olduğu ekibin görevlerini icra etmesi için her türlü tedbiri almak, planlamasını yapmak ve belediye suçlarının işlenmesini önleyici idari tedbirleri almak.
5. Gerekli durumlarda Zabıta ekiplerinin çalışmalarına (yıkım, toplu çalışma, çarşı, pazar, işgal vb.) iştirak etmek.
6. Görevi gereği işyeri araçlarını ehliyetinin sınıfına göre kullanma yetkisine sahiptir.
7. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
8. Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine getirmek.
Zabıta Memurlarının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 13 – (1)
a) Müdürlük emrinde görevli memurlar; kendilerine verilen görevleri kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık genelge ve bildirileri ile ilgili mevzuat çerçevesinde ve üst amirlerinin emirleri doğrultusunda gecikmesiz ve eksiksiz olarak yapmakla yükümlüdürler.
b) Belediye sınırları içinde beldenin düzenini, belde halkının huzurunu ve sağlığını sağlayıp korumak amacıyla Kanunların belediyelere görev olarak verdiği ve belediye zabıtasınca yerine getirileceği belirtilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
c) Belediyece yerine getirileceği belirtilip de mahiyeti itibari ile belediyenin mevcut diğer birimlerini ilgilendirmeyen ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi tabii olan görevleri yapmak.
d) Belediye karar organları tarafından alınmış olduğu kararları, emir ve yasakları uygulamak, alınan karar, emir ve yasaklara uymayanlar hakkında gerekli işlemleri yapmak ve sonuçlarını takip etmek.
e) Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile özellik taşıyan günlerde yapılacak törenlerin gerektirdiği hizmetleri görmek.
f) Cumhuriyet Bayramında iş yerlerinin kapalı kalması için gerekli uyarıları yapmak, tedbirleri almak, bayrak asılmasını sağlamak.
g) Bulunmuş eşya ve malları, mevzuat hükümlerine ve belediye idaresinin bu konudaki karar ve işlemlerine göre korumak; sahipleri anlaşıldığında onlara teslim etmek; sahipleri çıkmayan eşya ve malların, mevzuatta ayrıca özel hüküm yoksa bakım ve gözetim masrafı alındıktan sonra bulana verilmesini sağlamak.
h) 28.04.1926 tarihli ve 831 sayılı Sular Hakkındaki Kanunu’na göre, umumi çeşmelerin kırılmasını, bozulmasını önlemek; kıran ve bozanlar hakkında işlem yapmak, şehir içme suyuna başka suyun karıştırılmasını veya sağlığa zararlı herhangi bir madde atılmasını önlemek, kaynakların etrafını kirletenler hakkında gerekli kanuni işlemleri yapmak.
i) 5393 sayılı Kanunun 15/m maddesi doğrultusunda, cadde, sokak, park, meydanlar, kaldırımlar, deniz, göl, nehir ve benzeri yerlerde mevzuata ve sağlık şartlarına aykırı olarak satış yapan seyyar satıcıları men etmek, satışa sunulan emtiaları emanete almak, emanete alınan gıda maddelerinden bozulabileceklerin cezası ödenmeyerek iki gün içinde alınmaması halinde gıda bankasına, gıda bankası bulunmayan yerlerde devlete ait sosyal hizmet ve yardım kuruluşlarına teslim etmek, cezası ödenmeyerek otuz gün içinde teslim alınmayan gıda dışı malları kanunla belirlenen yerlere tutanak karşılığı teslim etmek ve ilgilileri hakkında işlem yapmak.
j) 25.04.2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanun’a göre çıkarılan 31.07.2006 tarihli ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik çerçevesinde binalara verilen numaraların ve sokaklara verilen isimlere ait levhaların sökülmesine, bozulmasına mani olmak.
k) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde etiketsiz mal, ayıplı mal ve hizmetler, satıştan kaçınma, taksitli ve kampanyalı satışlar ve denetim konularında belediyelere verilen görevleri yerine getirmek.
l) Kanunen belediyenin izin, vergi veya harçlarına tabi iken, izin alınmaksızın veya harç ve vergi yatırılmaksızın yapılan işleri tespit etmek, bunların yapılmasında, işletilmesinde, kullanılmasında veya satılmasında sakınca varsa derhal men etmek.
m) 30.06.1934 tarihli ve 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanun’a göre cezaevinde hükümlü olarak bulunanlar ve 11.8.1941 tarihli ve 4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun’a göre, yardıma muhtaç olduğunu beyanla müracaat edenler hakkında muhtaçlık durumu araştırması yapmak.
n) 26.05.1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre, izin verilmeyen yerlerin işgaline engel olmak, işgaller ile ilgili tahsilat görevlilerine yardımcı olmak.
p) 31.08.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerince belediye sınırları içinde kaçak orman emvalinin tespiti halinde orman memurlarına yardımcı olmak.
q) 11.03.2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile bu Kanun’a dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde verilen görevleri yerine getirmek.
r) 15.05.1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun gereğince yangın, deprem ve su baskını gibi hallerde görevli ekipler gelinceye kadar gerekli tedbirleri almak.
s) 11.01.1989 tarihli ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na ve ilgili yönetmeliklerine göre, ölçü ve tartı aletlerinin damgalarını kontrol etmek, damgasız ölçü aletleriyle satış yapılmasını önlemek, yetkili tamircilerin yetki belgelerini kontrol etmek ve damgalanmamış hileli, ayarı bozuk terazi, kantar, baskül, litre gibi ölçü aletlerini kullandırmamak, kullananlar hakkında gerekli işlemleri yapmak.
t) 14.06.1989 tarihli ve 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun ile 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince, işyerinin çalışma ruhsatı alıp almadığını kontrol etmek, yetkili mercilerce verilen işyeri kapatma cezalarını uygulamak ve gereken işlemleri yapmak.
y) 05.12.1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eser ve yapımların (kitap, CD vb.) tespit edildiği gibi taşıyıcı materyallerin yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele, köprü ve benzeri yerlerde satışına izin vermemek ve satışına teşebbüs edilen materyalleri toplayarak yetkililere teslim etmek.
z) 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun’a göre belediye alacaklarından dolayı haciz yoluyla yapılacak tahsilatlarda yardımcı olmak.
aa) 13.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile verilen görevleri yerine getirmek.
bb) Korunması belediyelere ait tarihi ve turistik tesisleri muhafaza etmek, kirletilmesine, çalınmalarına, tahrip edilmelerine ve her ne suretle olursa olsun zarara uğratılmalarına meydan vermemek.
cc) Mülki idare amiri, belediye başkanı veya yetkili kıldığı amirlerin hizmetle ilgili emirlerini yerine getirmek.
dd) Amirinin verdiği işin yürütümü sebebiyle işyeri araçlarını ehliyetinin yetkisine göre kullanmak.
ee) Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını uygulamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Hizmet ve Görevlerin İcrası, İşbirliği ve Koordinasyon
Hizmetlerin icrası
MADDE 15 – (1) Zabıta Müdürlüğündeki hizmetlerin icrası aşağıda gösterilmiştir.
a) Görevin kabulü: Müdürlüğe gelen evrak; gelen evrak kaydedilir, bilgisayarda ULAKBEL, OMİS veya EBYS sistemi üzerinden kabul edilip, sistem üzerinden ilgili amirliğe havale edilir.
b) Ayrıca Belediye yönetiminin sözlü talimatıyla da hizmetlerin icrası yerine getirilir ve sonucu hakkında bilgi verilir.
c) Görevin planlanması: Zabıta Müdürlüğündeki çalışmalar; Müdür, Zabıta Ekipler Amiri ve ilgili amir tarafından Belediyenin stratejik planı çerçevesinde yürütülür.
d) Görevin icrası: Zabıta Müdürlüğü tüm personeli kendisine verilen görevleri gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
Koordinasyon
MADDE 16 - (1) Belediye birimleri arasında ve birim içi işbirliği ve koordinasyon:
a) Zabıta Müdürlüğü ile diğer birimler arasında ve kendi birimi içinde koordinasyonu Müdür ve Zabıta Ekipler Amiri sağlar.
b) OMİS, EBYS veya ULAKBEL evrak kayıt sistemi üzerinden kayıtlı olarak Müdürlüğe gelen tüm evraklar Müdür tarafından havale edilerek ilgili amirliklere iletilir.
c) Amirliklerde ve ekiplerde görevli personel, evrakları niteliğine göre inceler ve sonuca ulaştırır.
(2) Diğer kuruluşlarla koordinasyon: Zabıta Müdürlüğünde; tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerle yapılan yazışmalar Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında; sorumlu memur, komiser, amir, Zabıta Ekipler Amiri, Müdürün parafı veya imzası ile Belediye Başkanı ya da ilgili Başkan Yardımcısı imzası ile yürütülür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Denetim
MADDE 17 - (1) Personel en yakın amirinden başlayarak denetime tabi tutulur.
(2) Zabıta Müdürü; Müdürlüğün tüm personelini gerek gördüğünde mesai saatleri içerisinde denetleme ve yönlendirme yetkisine sahiptir.
Kılık kıyafet
MADDE 18 - (1) Zabıta personeli üniformalı olup, kıyafet ve teçhizatı İçişleri Bakanlığınca 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 33. maddesinde belirtildiği gibidir.
a) Mesai saatleri içerisinde veya üniformalı iken;
1. Dışarıda şapkasız gezmek,
2. Şapkayı elde veya belde taşımak,
3. Eller cepte dolaşmak,
4. Zincir, tespih sallamak,
5. Ütüsüz, lekeli, çamurlu, kirli elbise, boyasız veya mevzuata aykırı ayakkabı giymek,
6. Sokak, cadde vb. yerlerde üniformalı olarak sigara puro, pipo, nargile içmek, ciklet çiğnemek,
7. Belediye Zabıta Yönetmeliğine aykırı renkte gömlek, kazak, çorap vs. giymek, kravat takmak,
8. Dışarıdan görünecek şekilde piercing, hızma, halhal, vs. takılar takmak ve dövme yaptırmak,
9. Üniformanın itibarını kırıcı davranışlarda bulunmak,
10. Laubali tavır ve hareketlerde bulunmak,
11. Rütbe işaretleri, isimlik ve düğmeleri noksan bulunmak,
12. Hiyerarşik yapıdaki üstlerine, Mülki ve İdari yetkililere selam vermemek,
13. Her sabah sakal tıraşı olmamak, saç ile sakal başlarını ve tırnakları normalden daha uzun tutmak,
14. Bayan personel için; abartılı takı takmak,
15. Aşırı makyaj yapmak,
16. Saçların dağınık, uzun ve absürt renklerde olması yasaktır.
Mesai saatlerine riayet edilmesi
MADDE 19 – (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 99 uncu maddesi göz önünde bulundurularak, 11.04.2007 tarih 26490 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 9. maddesi hükümleri çerçevesinde:
a) Belediye hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla tüm personelin sabah, akşam mesai saatleri ve öğle istirahat saatlerine riayet etmeleri, aksi taktirde mesaiye geç gelen veya mesaiden erken ayrılan, öğle istirahat saatlerine uymayanlara;
b) Kart okutma cihazına başkasının kartını okutanlara ve kartını başkasına teslim edenlere ilgili kanunlar çerçevesinde işlem tesis edilir.
Disiplin cezaları
MADDE 20 - (1) Zabıta Müdürlüğünde çalışan her kademedeki memur ile ilgili disiplin işlemleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Zabıta Yönetmeliği ve yürürlükteki ilgili diğer mevzuata uygun olarak yürütülür.
(2) Zabıta Müdürlüğünde çalışan diğer personel ile ilgili disiplin işlemleri; 4875 sayılı İş Kanunu ve yürürlükteki ilgili diğer mevzuata uygun olarak yürütülür.
Zabıta kıyafetini kullanma yasağı
MADDE 21 – (1) Belediye zabıta personeli, görevli bulunduğu fiili çalışma süresi ve görevi dışında resmi kıyafetini kullanamaz. Belediye zabıta personeli için 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Zabıta Yönetmeliği’nde şekli gösterilen resmi kıyafet ile işaretler, başka bir özel veya kamu kuruluşu mensubu tarafından kullanılamaz.
Kimlik belgesi
MADDE 22 – (1) Her zabıta personeline belediye tarafından seri numaralı olarak bastırılacak olan üzerinde belediye zabıtası kokardı bulunan bir kimlik belgesi verilir.
İzin hakkı
MADDE 23 – (1) Zabıta personelinin izinleri yürürlükteki kanunlara göre ve teşkilatın işleyiş düzenini aksatmamak kaydı ile verilir. İzin planlaması yıllık olarak görevli zabıta amirliğince yapılır.
Kendisine teslim edilen eşyanın iyi kullanılması ve korunması
MADDE 24 – (1) Zabıta personeline teslim edilmiş vasıta, malzeme, eşya ve görevleri esnasında karşılaştıkları direniş ve fiili saldırı durumlarında kullanılmak üzere verilen göz yaşartıcı sprey, kask ve kalkan gibi savunma amaçlı teçhizatların kaybolması, tahribi ve amaç dışı kullanımı durumunda kanunların ilgili hükümleri uygulanır.
Yönetmelikte yer almayan hususlar
MADDE 25 – (1) İş bu yönetmelikte yer almayan hususlarda yürürlükteki ilgili umumi hükümler çerçevesinde hareket edilir.
Yürürlük
MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelik, Gebze Belediye Meclisince kabul edilmesinden sonra Belediyenin internet sitesinde yayınlanmasına müteakip yürürlüğe girer.
Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
MADDE 27 – (1) Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile Gebze Belediye Meclisi’nin 04/07/2023 tarih ve 148 sayılı kararı ile kabul edilen “Zabıta Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği” yürürlükten kalkar.
Yürütme
MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gebze Belediye Başkanı yürütür.